Undgå løbeskader og få mere ud af din løbetræning

Fordelene ved løb

Løbetræning er efterhånden blevet en af danskernes helt store fritidsaktiviteter. Fra lidt løs løbetræning for den generelle sundheds skyld til seriøst løb og træning til maraton og lignende – mange danskere er blevet bidt af løbefeberen.

Og det er ikke svært at se hvorfor. Modsat andre sportsgrene kræver løb ikke så meget. Jovist, mange investerer i en række dyre løbe-gadgets, men et par fine løbesko er i realiteten det eneste du behøver.

Desuden er løb ganske højintenst, så du kan på relativt kort tid få pulsen op og forbrænde en del. Alt i alt er det bare nemmere at komme i gang med at løbe, end det er med så mange andre sportsgrene. Mange oplever dog, at deres løbetræning afspores af forskellige løbeskader.

Løbeskader generelt

Løbeskader er en paraplybetegnelse for alle de udbredte typer skader man ofte kan risikere at få ved løb. Disse er selvfølgelig ikke unikke for løbere, du kan få dem på flere måde, men løb er typisk forbundet med dem.

Overordnet set skelner man mellem to typer løbeskader – de akutte løbeskader og overbelastningsskader. De akutte løbeskader er dem der opstår på et bestemt tidspunkt. Det skyldes typisk at du vrikker om eller lignende.

Overbelastningsskader skyldes, som navnet indikerer, overbelastning. Det er dog ikke så nemt som at sige skaden bare skyldes at du løber for meget. Overdreven træning er ofte en del af skaderne, men ofte tegner dette ikke et fuldt billede, og dette er ikke altid nok bare at sætte træningen i bero.

Hvordan forebygger man løbeskader?

At forebygge løbeskader er ikke en nem ting, og du kan aldrig gardere dig 100 pct. Faktisk vil næsten alle løbere opleve en eller anden form for gene i forbindelse med træning på et tidspunkt. Dermed på ingen måde sagt at du intet kan gøre.

Når det kommer til de akutte skader, handler det om at forhindre de situationer hvor du kommer til skade. Det er derfor virkelig vigtigt at du undgår at løbe når du er træt, når det er for mørkt og på for ujævne overflader.

Det er også vigtigt at dit udstyr matcher den type løb du skal løbe. Tag ikke bare de gamle løbesko ned fra hylden og smut ud på en 10 km løbetur på en ujævn skovsti. Sådanne situationer gør dig meget udsat for at vrikke om.

Overbelastningsskader er sværere at give en opskrift på at undgå. Det bedste råd er: lyt til kroppen. Når kroppen gør ondt, prøver den at fortælle dig at noget er galt. Sidestik skal måske løbes væk, men ikke smerter i anklen. Lyt til kroppen, og bliver det ikke bedre, bør du få det undersøgt.

Hvad gør man hvis løbeskaden er sket?

Hvis du bliver ramt af en løbeskade, er det vigtigt at du tager det seriøst. De fleste skader er som udgangspunkt ufarlige, men du bør passe på de ikke udvikler sig. Er der tale om en akut skade skal du for eksempel typisk forholde dig i ro lidt tid, og du kan med fordel kontakte en ekspert som en fysioterapeut eller en kiropraktor, for at få diagnosticeret skaden.

Overbelastningsskader kan være lidt sværere. At skrue lidt ned for træningen er en god start, men mange oplever at dette ikke altid er nok. I så fald kan der være mange faktorer der spiller ind, og det kan blive svært at isolere lige den faktor du bør være opmærksom på.

Det kan være alt fra forkert fodtøj, til en gammel skade du ikke kendte til. Har du bøvl med en tilbagevendende skade, er det igen smart at opsøge en professionel der kan hjælpe, både med at diagnosticere, men også med at behandle løbeskaden, så du igen kan løbe uden problemer.