Sådan vælger du den rigtige dykkermaske

En dykkermaske er essentiel, når du skal dykke. Det er tilmed afgørende, at den er i god kvalitet. Din dykkeroplevelse afhænger af dykkermasken. Hvis den lækker vand eller sidder dårligt og dugger, vil det ikke blive en god oplevelse – og det kan være farligt.

Der findes et utal af dykkermasker, og det kan være svært at finde rundt i, hvilken en der vil passe til dig og dit behov. Læs med for at blive klogere på dykkermasker og få gode råd til, hvordan du vælger din kommende maske.

Hvad skal dykkermasken bruges til?

Før du køber din dykkermaske, skal du overveje, hvad den primært skal bruges til. Der findes dykkermasker til snorkling, scuba diving og UV jagt. Du kan læse med her om de forskellige slags dykning.

  1. Snorkling: Der er ikke forskel på en dykkermaske og en dykkermaske til snorkling. Dog kan kvaliteten variere. Det er vigtigt, at du vælger en dykkermaske af god kvalitet, hvis du skal dykke. Hvis du skal snorkle, kan du nøjes med en billigere variant, da den ikke behøver at klare det høje tryk, der er, når man dykker.
  2. Scuba diving: Scuba står for Self Contained Underwater Breathing Apparatus. Her dykker du med komprimeret gas (luft, nitrox eller trimix), og du medbringer selv gassen. Det er beregnet til dybere dyk, og du skal derfor have en dykkermaske af god kvalitet, som er beregnet til at dykke med.
  3. UV jagt står for undervandsjagt. Her snorkler eller dykker du og samtidig fanger fisk, muslinger eller andre dyr. Dykkermasken til UV jagt bruger så lidt luft som muligt, fordi du ikke trækker vejret gennem en iltflaske, men holder vejret og bruger lungerne. Denne type maske har dermed en mindre luftvolumen. Det er en lavprofils dykkermaske, som reducerer trykket, man skal håndtere ved trykudligning under vand. Masken skal desuden være lavet i silikone, så den lukker helt tæt. Med hensyn til den tilhørende snorkel kan du vælge en med eller uden ventil. Ventilsnorkler er lettere at tømme for vand, men kan skabe modstand i vandet.

Når du skal investere i en dykkermaske, skal du overveje, hvad du skal bruge den til. Du kan læse mere om de forskellige typer af dykkermasker her.

Hvad skal volumen være?

Man taler om en dykkermaskes volumen eller profil. Det er den mængde luft, der kan være inde i masken. Luftrummet udsættes for kompression, når dykket bliver dybere, og det kræver trykudligning, for ellers bliver det ubehageligt. De dykkermasker, der har en høj volumen, vil føles åbne og vil forlænge det perifere syn. Det kan dog være svært at trykudligne i dem og tømme dem for vand.

Dykkermasker, der har en lav volumen, er designet, så der er meget lidt plads mellem ansigt og maske. De har mindre luft, og det er en fordel, når man skal trykudligne.

Du skal derfor finde ud af, hvad du har brug for, når du skal finde en dykkermaske.

Hvordan sidder den?

Når du skal prøve en dykkermaske, skal den gerne sidde tætsluttet om dit ansigt. Hvis ikke den gør det, vil det ikke være en god investering. Du kan finde ud af, om den passer til dig ved at tjekke, om skørtet rundt om glasset sidder tæt omkring øjnene uden mellemrum.