Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove

Hvor meget søvn har dit barn brug for? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet, og svaret er ikke altid let at finde ud af. Hvor meget søvn et barn har brug for, varierer afhængigt af dit barns alder, behov og generelle helbred. Der er dog nogle generelle retningslinjer, som kan hjælpe dig med at afgøre, hvor meget søvn dit barn bør få hver nat. Læs med i denne artikel om, hvor meget søvnen spiller en rolle for dit barn og hvor meget dit barn skal sove om natten

Hvorfor er søvnen vigtig?

Dit barns søvn er vigtig for dets sundhed og velvære. En god nats søvn hjælper dem til at føle sig udhvilede, energiske og årvågne om dagen. Det er også med til at fremme deres vækst og udvikling. Mange børn får dog ikke nok søvn. Det kan skyldes flere ting, men for det meste er det enten barnets udvikling, dets omgivelser eller dets søvnvaner. Derfor er det vigtigt at skabe de bedste omgivelser for dit barn, så det kan sove. Et mørkt og roligt rum er ideelt, med et behageligt sengetøj, der fremmer en god nattesøvn. Du bør også begrænse skærmtiden før sengetid, da det blålys fra skærme kan forstyrre søvnen. Hvis du etablerer en regelmæssig rutine ved sengetid, kan det også hjælpe dit barn med at komme ned i gear sidst på dagen og forberede sig på at sove. Endelig skal du sørge for, at dit barn får nok motion i løbet af dagen, da fysisk aktivitet kan være med til at gøre det træt og fremme en bedre søvn om natten. Ved at tage disse skridt kan du være med til at sikre, at dit barn får den sunde nattesøvn, det har brug for.

Hvor meget søvn har mit barn brug for?

Den mængde søvn, som et barn har brug for, varierer med alderen. Nyfødte børn sover op til 17 timer om dagen, mens børn i skolealderen har brug for omkring 10 timers søvn om dagen. Det er dog kun et gennemsnit, og nogle børn kan have brug for mere eller mindre, afhængigt af deres alder og udvikling. Børn er meget forskellige og nogle vil kunne klare sig med mindre søvn end andre. Dog er det vigtigt, du får etableret en god søvnrytme allerede fra når dit barn er lille. Vågentid for baby på 3 måneder er omtrent de 3 timer, hvor han/hun skal have 3-4 lure om dagen. Det er omtrent 15 timer fordelt ud på dagen. En 4-årig bør kun have 1 lur (hvis ingen) om dagen, og vågentid bør være omkring 10 timer. Hvis du har tvivl om søvnen og om dit barn sover nok, så er det bedst, du henvender dig til din sundhedsplejerske. En sundhedsplejerske kan hjælpe dig med at sikre, at dit barn får den rette mængde søvn og give dig tips til, hvordan du kan sikre dig, at dit barn får nok søvn om natten.