Bliv lidt klogere på misbrug

Misbrug kommer i forskellige udgaver og størrelsesordninger. Ved et misbrug, har man et skadeligt brug af enten læge- eller rusmidler, som man ikke selv kan styre. Begynder det at give problemer i hverdagslivet og for helbredet, er det blevet til et misbrug. Vi har her samlet nogle korte facts om misbrug, så du kan blive lidt klogere på lidelsen. 

Hvad er misbrug og hvilke typer findes der?

Et misbrug er kendetegnet ved, at du har et gentagende forbrug af et rus- eller lægemiddel, der er skadelig både for din fysiske og psykiske tilstand, og som du ikke er i stand til at komme ud af. Der findes tre forskellige typer af misbrug: Medicinmisbrug, stofmisbrug og alkoholmisbrug. 

Hvorfor får man et misbrug?

Der er mange forskellige årsager til, at man kan udvikle et misbrug. For mange er et misbrug en måde at flygte fra vanskeligheder og problemer. Det kan både være psykiske lidelser eller andre problemer i livet. Derudover spiller miljøet og holdninger fra omgangskredsen også tit en væsentlig rolle. 

Hvilke symptomer er der?

Får du abstinenser, hvis ikke du kan få dit rusmiddel og har du en stærk trang til det – både psykisk og fysisk – så er det tydelige tegn på misbrug. Andre symptomer kan være, at man ændre adfærd og ens sociale relationer påvirkes. Man undgår helts situationer, hvor det ikke er muligt at tage sit rusmiddel. 

Test som narkotest og alkoholtest, kan også give et nuanceret billede af ens forbrug. 

Hvordan kommer man ud af et misbrug

Meget handler om indre motivation og anerkendelse. Det medvirker nemlig til, at du er motiveret til at stoppe. Dernæst skal du finde et professionelt behandlingssted, der kan hjælpe dig og give dig nogle gode værktøjer.