Fakta om utroskab: Sådan håndteres det af eksperterne

De fleste mennesker har svært ved at håndtere utroskab. Håbet er selvfølgelig altid, at det aldrig sker i forholdet, men sandheden er, at det sker for mange.

Uanset om forholdet skal fortsætte eller ej, så skal problemet bearbejdes, og situationen bør accepteres for at kunne komme godt videre. Vi har undersøgt, hvad de dygtigste parterapeuter har at sige om utroskab, og du får alle informationerne her.

Hvordan defineres utroskab?

Der er forskellige definitioner, men hvis vi spørger de fleste mennesker, så er det i hvert fald utroskab, hvis en person er i et fast forhold og er sammen med en anden. En affære der involverer sex betegnes altid som utroskab. Langt de fleste vil også mene, at kys og dates med en anden person er utroskab. Nogle vil mene, at flirt og hyppig opmærksomhedssøgning hos det modsatte køn kan være en form for utroskab, men her er der delte meninger.

I sidste ende er det en god idé at tale med partneren og blive enige om, hvor grænsen går. Mange gange er det nemlig bare underforstået, og det fungerer ikke altid i praksis.

Sådan arbejder terapeuter med utroskab

Hvis du er så uheldig, at din partner har haft en affære, eller hvis du selv er blevet fanget med nallerne i kagedåsen, så udløser det formentligt en krise i parforholdet.

Parterapeuter er dem, der arbejder mest med utroskab, og som rådgiver par der har været igennem det.

Til parterapi vil du få at vide, at der er nogle faser efter utroskab, som indgår i et forløb, hvor der arbejdes med sagen. Københavns førende parterapeut nævner følgende faser: Krisehåndtering, hvordan det kunne ske, beslutningen om man skal blive sammen, at gøre det godt igen, acceptere fortiden, og skabe en ny, bedre fremtid.

Ved at gå igennem disse faser er der større chance for, at forholdet kan overleve – og endda blomstre i fremtiden. Og selv hvis forholdet ikke er bestemt til at skulle fortsætte, så kan parterapien i det mindste hjælpe med at komme godt ud af forholdet og acceptere det, der er sket. Det er typisk sådan, at eksperterne håndterer utroskab og affærer.

En af de førende grunde til skilsmisser og breakups

Utroskab er desværre en af de førende grunde til at mange par ikke bliver sammen. I en verden med sociale medier og online dating har det aldrig været nemmere at finde nye partnere. Rigtigt mange mennesker har svært ved at modstå fristelserne. I de fleste tilfælde er utroskab ikke planlagt, men bare noget der sker.

Dog har utroskab altid været et problem, men der er mere fokus på det nu end nogensinde før. Det er et problem, som mange par oplever, da cirka halvdelen af befolkningen vil være utro på et eller andet tidspunkt i livet. Man mener desuden, at cirka 50% af skilsmisser skyldes aktiv utroskab eller tidligere utroskab, som ikke er blevet ordentligt “behandlet”. Det er dog svært at finde retvisende statistik over utroskab, da det ikke er alle, der indrømmer det.

Men der er ingen tvivl om, at det er en af de største grunde til at par går fra hinanden – både kærestepar og ægtepar. Det er en skam, men der er heldigvis nogle ting at gøre ved det.

Er utroskab altid enden på forholdet?

Utroskab er ofte enden på forholdet for de par, som ikke får bearbejdet det, og som har for stærke følelser til at tingene kan hænge sammen bagefter.

Men det behøver ikke altid at være enden. Man kan jo netop få parterapi i forbindelse med utroskab, og det hjælper rigtigt mange par. Nogle vælger at blive sammen, efter man får talt ud, og efter situationen bliver accepteret. Andre gør selvfølgelig ikke – men pointen er, at utroskab ikke nødvendigvis er slutningen på forholdet.

Det kan nemlig også være en vigtig forandringsproces, som belyser nogle problemer, og som kan hjælpe med at løse fremtidige problemer. Dog kræver det en indsats. Og det er bare langt nemmere at arbejde på tingene med professionel vejledning i ryggen. Derfor er det typisk de par, der søger parterapi, som har størst chance for at åbne dialogen og løse problemerne. Det kræver mod, men det betaler sig.