Gør det selv – Sådan overvåger du dit eget blodtryk

Der er to årsager til, at du vælger at teste dit blodtryk derhjemme.

  • Fordi din læge har bedt dig om det
  • Fordi du selv ønsker at holde øje med det.

Hvis du tager medicin eller er i gang med at foretage livsstilsændringer for at reducere dit blodtryk, så kan en Omron blodtryksmåler hjælpe dig med at holde styr på dine fremskridt. Mange test viser faktisk, at det er mere sandsynligt for patienter, der overvåger deres eget blodtryk, at lykkes med at opnå en sænkelse.

Det kan også være, at du blot er en ud af få mennesker, hvis blodtryk stiger, hver gang du går ind i lægerummets venterum (forhøjet blodtryk på grund af angsten for hvide kitler), kan det at måle dit blodtryk derhjemme faktisk give et mere realistisk billede – idet du gør det i mere afslappede daglige forhold.

Hvordan fungerer en blodtryksmåler?

Ens blodtryk måles ved hjælp af et sphygmomanometer eller blodtryksmåler. Det består af en oppustelig manchet, der er pakket rundt om din arm, nogenlunde i niveau med dit hjerte og et overvågningsapparat, der måler manchettens tryk.

Blodtryksmåleren måler to typer tryk: systolisk og diastolisk. Det systoliske forekommer, når dit hjerte slår og skubber blod gennem arterierne, og diastolisk tryk måles, når dit hjerte hviler og fyldes med blod. Et resultat for dit blodtryk kunne derfor være 120 over 80.

En blodtryksmåler kan være analog eller digital, hvor gør det selv blodtryksmålere til hjemmet oftest er digitale, og hele måleprocessen er automatisk bortset fra at placere manchetten rundt om din arm.

En måling foregår ved, at manchetten blæses op, indtil den er tæt rundt om din arm og lukker for blodgennemstrømning. Herefter åbnes ventilen. Når manchetten når dit systoliske tryk, begynder blod at strømme rundt om dine arterier. Dette skaber en vibration, der kan registreres af blodtryksmåleren, hvor ens systoliske tryk registreres.

Idet manchetten sænker sit tryk, når den på det tidspunkt ens diastoliske tryk, og vibrationerne stopper. Dette registrerer blodtryksmåleren og måler her det diastoliske tryk.

Hvornår skal man kontrollere blodtrykket?

Hvis du bruger en blodtryksmåler anvist af din læge, bør han eller hun fortælle dig, hvornår du skal tage aflæsninger. Som regel skal du dog tage måleringerne samme tid på dagen hver gang du foretager en måling, så du har ens data at sammenligne med.

Når du tager en måling, skal du udføre et par målinger med flere minutters mellemrum og heraf beregne gennemsnittet for at gøre målingerne mere repræsentative. Hvis blodtryksmåleren ikke gemmer målingerne automatisk, skal det noteres ned – for at få en idé om langsigtede tendenser.