Hvis jeg har propper eller vand i øret, hvordan løser jeg det?

Vi kender det alle sammen, vi har været i bad eller i vandet – og noget trykker i øret, det sker når mellemøret bliver fyldt med væske, sædvanligvis når hovedet har været under vand.

Det giver sådan en lidt ubehagelig følelse, og kan give hørenedsættelse og decideret ubehag.

Vand i øret – hvad er løsningen?

At fjerne den trykkende følelse er faktisk ikke så svært igen, der findes mange gode råd man kan følge for at komme det til livs, uheldigvis er de ikke alle lige brugbare, men her er nogle stykker der i hvert fald burde virke:

  • Lette hop på stedet – kan i sig selv løsne op for det der sidder.
  • Brug et stykke vat og forsøg meget forsigtigt at suge vandet ud.
  • Hold dig for næsen og blæs ud, den kendte form for trykudligning der også kan bruges, når man skifter højder.
  • Læg hovedet ned på den side det trykker i, men i et godt stykke tid.

Det her må du aldrig gøre for at fjerne vandet

Det, der virker mest intuitivt rigtigt at gøre, det er nærmest også det værste, man kan udsætte sig selv for – nemlig at stikke et eller andet ind i øret, der gør mere skade end gavn, fx en negl eller en vatpind.

At ”nulre” øret er heller ikke en god ide, for det er noget, man har det med at fortsætte med, hvilket over tid vil irritere øret, mere end det løser noget.

Hvad du skal gøre hvis det fortsætter?

Hvis der stadig er problemer efter lang tid at have døjet med øret, og man har forsøgt alle de gode ovenstående råd, så søg læge – et godt råd siger, at man cirka hvert 12. år skal have skyllet sine ører hos en læge, og hvis det ikke er blevet gjort, og man stadig oplever gener, så kan det måske tyde på, at der er noget mere alvorligt galt.

Af mere alvorlige lidelser der kan afdækkes hos lægen, og som enten er afledt af, eller opdages ved skylning af øret kan nævnes:

  • Øre-eksem
  • Et angreb af skimmelsvamp i øret
  • Bakterier i mellemøret

Ved lægen foretages et simpelt og ufarligt indgreb, der normalt sker med en bold, der suges vand op i, som lægen så ”blæser” ind i øret, så alt, hvad der ikke skal være der, kommer ud.

Den bedste løsning til at undgå det i fremtiden er ørepropper, der nemt kan placeres i øret, når man skal under vand, de koster ikke alverden, med mindre du vil have den fede løsning, hvor de former sig efter øret – men læs mere om problemstillingen på denne blog.