Hvordan kommer man videre efter en sportsskade?

Hjertet hamrer i brystet på dig. Du har i månedsvis optimeret din kondition og står nu skarpere end nogensinde. Den personlige rekord er blevet overgået flere gange inden for den seneste måned. Alt kører på skinner. Lige indtil det ikke gør!

En uheldig bevægelse fører til et vrid i knæet. Dit knæ hæver, og du lægger poser med is på. ’Det skal bare gå i sig selv’, tænker du måske. Eller endnu værre: ’Det skal bare trænes væk’. Og den onde spiral begynder.

Langsomt kommer du længere væk fra drømmeformen og fra de mål, du satte dig. Og er det ikke som om, at smerterne i dit knæ bliver værre og værre? Endelig tager du dig sammen og går til lægen. Lægens dom er klar: Du kommer ikke til at bruge dit knæ i de næste mange måneder.

Men hvordan kommer man videre efter en skade? Og hvilke forhold skal man være opmærksom på?

Vær kærlig ved dig selv

Når man er ramt af en skade, er det svært ikke at føle sig overvældet af selvmedlidenhed eller selvbebrejdelser. Ofte vandrer man mellem yderkanterne af dette spektrum på daglig basis. Men der er ingen grund til at slå sig selv i hovedet eller køre hårdt på.

Selvfølgelig skal du genoptræne, men sørg for at starte blidt. Der er intet, der kan forværre en skade, som mere unødig belastning. Så start stille ud, når du har fået ’go’ fra lægen. Og lad være med at presse dig selv ud over grænsen i håbet om at komme tilbage i storform på ingen tid. Du risikerer at gøre dig selv en bjørnetjeneste.

Er du udfordret på jobbet?

Består dit arbejde af hårdt fysisk arbejde, hvor dit knæ bliver belastet, er du selvsagt ringere stillet, end hvis dit arbejde bestod af skrivebordsarbejde. Det er en god idé at undersøge, hvordan reglerne er på din arbejdsplads. Hvor lang tid kan du være sygemeldt, inden du evt. skal have sygedagpenge i stedet, osv.?

Måske er der stor velvillighed på din arbejdsplads til at få dig på benene igen på en ordentlig måde. Det kan være, at du for en periode kan varetage andre arbejdsopgaver end dem, du normalt beskæftiger dig med. Men det er vigtigt, at du har en god dialog med din arbejdsplads.

Skulle der opstå gnidninger mellem dig og din arbejdsplads, kan du med fordel kontakte din fagforening eller søge bistand hos en advokatvirksomhed. De kan hjælpe dig med at finde vej i junglen, når en skade sætter en stopper for din arbejdsduelighed.