Ved du, hvad en rodbehandling er?

Hvornår ved du, at du har brug for en rodbehandling? Oftest får man en slem tandpine, og så går man helt naturligt til tandlægen for at få undersøgt, hvad der er galt. Hvis du bor tæt på Lyngby, København er der gode muligheder for at få det lavet et velanset sted.

En rodbehandling kan blive nødvendig, hvis man har et hul i en tand og har haft det for længe uden at få det lavet. Der kan komme bakterier i det, og i de fleste tilfælde er det årsagen til, at man har brug for en rodbehandling. Det kan også ske, hvis du fx er faldet hårdt og har slået dine tænder.

Hvad sker der, når du får en rodbehandling?

Du får en lokalbedøvelse til at starte med. Tandlægen borer et hul i tanden og renser rodkanalen op ved at fjerne bakterierne og selve tandnerven. En rodbehandling afsluttes med, at man fylder rodkanalen op, så man undgår at der kommer nye bakterier derind.

Langt de fleste patienter kan nøjes med 1 behandling. Der bliver udført op mod 400.000 rodbehandlinger årligt i Danmark, så det er rutine for tandlægerne.

Hvad sker der bagefter?

Lokalbedøvelsen hjælper med til, at behandlingen er smertefri, men der kan opstå smerter bagefter. Der kan gå et par dage, inden tanden er helet, så imens kan det være en god idé at tage lidt piller mod smerterne.

Tandlægen anbefaler, at man venter med at spise, til bedøvelsen er helt væk. Langt de fleste vil kunne spise igen inden for 2 timer. Det er bedst, hvis du kan nøjes med flydende kost, fx suppe, i tiden umiddelbart efter behandlingen. Det er en rigtig god idé, fordi tanden kan blive svækket af behandlingen og kan netop på grund af sårbarheden knække. Det er helt normalt, så det skal du ikke blive bange for, hvis det sker.